Πλαίσιο αρχών του ΣΥΡΙΖΑ Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας για τις δημοτικές εκλογές

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΡΧΩΝ

 

• Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τεράστια πολιτική σημασία καθώς είναι οι πρώτες εκλογές στην εποχή της ολομέτωπης επίθεσης που έχουν κηρύξει από κοινού κυβέρνηση, τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) και οι δυνάμεις του κεφαλαίου στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μία πρωτοφανή επίθεση που γυρίζει την ελληνική κοινωνία δεκαετίες πίσω, αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις που ούτε Χούντα δεν θα τολμούσε να σκεφτεί.
• Ενδεικτικά: η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ψαλίδισμα των συντάξεων, η περικοπή μισθών, η απλήρωτη εργασία για τους νέους εργαζόμενους, η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση επιδομάτων, η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και το ξεπούλημα του Δημόσιου τομέα από τη μία, και οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, οι επιδοτήσεις στις τράπεζες (28+10 δις την τελευταία διετία), ο τριπλασιασμός του ορίου απολύσεων και η μείωση στο μισό της αποζημίωσης απόλυσης συνιστούν μια εγκληματική πολιτική που επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης σε αυτούς που εδώ και 20 χρόνια υφίστανται πολιτικές άγριας λιτότητας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

• Απέναντι σε όλα αυτά οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια ευκαιρία να εκφραστεί με μαζικούς όρους η λαϊκή αποδοκιμασία της λιτότητας και να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των δυνάμεων της Αριστεράς.

• Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η ύπαρξη δημοτικών συνδυασμών αφοσιωμένων στην υπεράσπιση των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και στη ζύμωση εναλλακτικών προτάσεων στις συνοικίες και τις γειτονιές από σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη για μια αριστερή, σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση. Δημοτικών συνδυασμών που όχι μόνο θα εκφράζουν τη διάθεση του κόσμου για ρήξη με τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά θα οργανώνουν έμπρακτα την στήριξη και την αλληλεγγύη τους στα θύματα της κρίσης και θα εργαστούν στην κατεύθυνση της ανατροπής των μέτρων τόσο σε δημοτικό όσο και σε γενικότερο επίπεδο.

• Οι συνδυασμοί αυτοί πρέπει να εκφράζουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων που έρχονται σε σύγκρουση με τα αντιλαϊκά μέτρα. Σε μια εποχή που βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο, οι δυνάμεις της Αριστεράς πρώτα και κύρια πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαμορφώσουν το ευρύτερο δυνατό μέτωπο ώστε να αποκρουστεί η λεηλασία των δικαιωμάτων μας. Ένα τέτοιο μέτωπο, εκτός από τις δυνάμεις της Αριστεράς, μπορεί και πρέπει να είναι ανοιχτό και σε δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης με την ηγεσία του και τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ.

• Οι συνδυασμοί αυτοί απευθύνονται σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι η πόλη μας δεν είναι για πούλημα, ότι οι Δήμοι δε μπορεί να λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, σε όσους-ες πιστεύουν στη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα στο Δήμο μας μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Πιο ειδικά απευθυνόμαστε: στους εργαζόμενους-ες που ύστερα από τα μέτρα έχουν δυσκολία να ικανοποιήσουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους. Τη νεολαία που είναι το πρώτο θύμα όλων των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων και καλείται να ζήσει σε μια κατάσταση χειρότερη από αυτή των προηγούμενων γενεών. Οι άνεργοι-ες, που στερούμενοι του βασικού δικαιώματος στην εργασία βρίσκονται αντιμέτωποι-ες με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τους συνταξιούχους, που ύστερα από μια ολόκληρη ζωή στη μισθωτή εργασία βλέπουν τις συντάξεις τους να μην αρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες. Τις εργαζόμενες γυναίκες, που στο όνομα μιας ανύπαρκτης ισότητας καλούνται να εργάζονται μια ζωή μέχρι να πάρουν σύνταξη. Τους αυτοαπασχολούμενους και μικροβιοτέχνες, που ζουν με το άγχος της καθημερινής επιβίωσης και υφίστανται την άδικη φορολόγηση και τους εκβιασμούς των τραπεζών.

Το πολιτικό πλαίσιο αυτών των συνδυασμών πρέπει να βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

• Αγώνας ενάντια στη γενικευμένη λεηλασία των δικαιωμάτων μας και πάλη για μια αριστερή εναλλακτική λύση που να επιβάλει την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού της κοινωνίας προς όφελος και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων μαζών. Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν μόνο στη διαχείριση σε δημοτικό επίπεδο, αλλα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εργατική τάξη, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αρνούνται να πληρώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης που δε δημιούργησαν. Η ενίσχυση των συνδυασμών της ριζοσπαστικής και ενωτικής Αριστεράς θέλουμε να προσφέρει ελπίδα και αυτοπεποίθηση για κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στη βαρβαρότητα των μέτρων κυβέρνησης-τρόικας.

• Αντίσταση στο σχέδιο Καλλικράτης που επιφέρει μαζικές απολύσεις και παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δημοτικών λειτουργιών και υπηρεσιών. Ο Καλλικράτης είναι τμήμα του πολέμου που κήρυξαν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία στην κοινωνία, αφού στο όνομα της αποκέντρωσης, στην πραγματικότητα δημιουργεί υπερσυγκεντρωτικές, γραφειοκρατικές δομές σε περιφερειακό επίπεδο, που χωρίς πόρους από την κεντρική εξουσία θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσουν και τις ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν μείνει στους Δήμους, και να αναζητούν χορηγούς ακόμη και για τη λειτουργία των σχολείων. Ο νόμος αυτός πρέπει να αποκρουστεί αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, καλύτερες υπηρεσίες για τους δημότες.

• Μέτωπο στη δημαγωγία των δημοτικών παραγόντων, δεξιών αλλά και «αριστερών», που υπόσχονται «όμορφες πόλεις» και «αυτοδιοικητικά πρότυπα», τη στιγμή που η συνολική κατάσταση στους Δήμους έχει χειροτερεύσει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα των Δήμων δεν είναι κοινωνικά ουδέτερα, ούτε μπορούν να λυθούν με απλή τεχνοκρατική διαχείριση. Απαιτούν ρήξεις με την κυρίαρχη πολιτική και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Προγραμματικές θέσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ

• Πάλη για διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για τις απαραίτητες λειτουργίες και υπηρεσίες των Δήμων και απόδοση των δισεκατομυρίων ευρώ που χρωστά το κράτος στην ΕΝΑΕ από την παρακράτηση φόρων. Είμαστε αντίθετοι-ες στην ανάθεση στους Δήμους ευθυνών του κράτους σε Παιδεία – Υγεία, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

• Η οικονομική διαχείριση του Δήμου πρέπει να γίνεται με βάση τις αρχές της αποκέντρωσης, της διαφάνειας και της συλλογικότητας χωρίς πελατειακές σχέσεις και δεσμούς ομηρίας μακριά από ψηφοθηρικές και νεοφιλελεύθερες λογικές.

• Θεσμοθέτηση διαδικασίας λαϊκού-συμμετοχικού προϋπολογισμού όπου οι δημότες να αποφασίζουν για τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων μέσα από τακτικές λαϊκές συνελεύσεις. Ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων από λαϊκές συνελεύσεις επιτυγχάνουν τον έλεγχο της δημοτικής εξουσίας σε μια οικονομική πολιτική με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν σημαντικά παραδείγματα από τη λατινοαμερικανική και ευρωπαϊκή εμπειρία. Σήμερα η λέξη «προϋπολογισμός» παραπέμπει στο πολυσέλιδο βιβλίο με τους εκατοντάδες κωδικούς για τα έσοδα και τις δαπάνες που ο δήμαρχος καταθέτει στο δημοτικό συμβούλιο, τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, το οποίο ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι διαβάζουν και ακόμη λιγότεροι κατανοούν, ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από την πλειοψηφία, και καθορίζει τις δραστηριότητες του δήμου τον επόμενο χρόνο. Στην πράξη βέβαια αυτές μπορεί να αποκλίνουν σημαντικά από τα συμφωνηθέντα χωρίς κανείς να δώσει λόγο γι’ αυτό. Ο λαϊκός-συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει στόχο να ανατρέψει αυτή την «αριστοκρατική» αντίληψη, έτσι ώστε οι πολίτες που το επιθυμούν να είναι συμμέτοχοι σε αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους στην πόλη.

• Κατάργηση των Δημοτικών επιχειρήσεων και μετατροπή τους σε κοινωφελείς υπηρεσίες ανά αντικείμενο, με θεσμοθετημένο έλεγχο της διαχείρισης και της λειτουργίας τους από τους εργαζόμενους σε αυτές και το κοινωνικό σύνολο με στόχο την διαχείριση των κονδυλίων και της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των συμφερόντων των δημοτών και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

• Καμία συγχώνευση ΝΠΔΔ χωρίς προηγούμενη εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία τους και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

• Μείωση των δημοτικών τελών, κλιμακωτή φορολόγηση των δημοτών ανάλογα με το εισόδημά τους και απαλλαγή φορολόγησης για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλά αμοιβόμενους εργαζόμενους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

• Αναβάθμιση δημοτικών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες. Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, δημοτική συγκοινωνία, κέντρα πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας, κέντρα άθλησης και πολιτιστικής έκφρασης, όλα με δωρεάν παροχή στους δημότες.

• Ολοκλήρωση υλοποίησης των απαραίτητων κοινωνικοπρονοιακών υποδομών (παιδικοί σταθμοί, κλπ.) και άμεση κατάργηση των τροφείων.

• Δημιουργία νέων δομών (και ενίσχυση όσων υπάρχουν) κοινωνικής προστασίας (δημοτικά ιατρεία, παροχές σε άνεργους και ηλικιωμένους, συσσίτια για φτωχούς, δημοτικό σούπερ μάρκετ, λειτουργία προγραμμάτων στέγασης και σίτισης αστέγων-απόρων) με προτεραιότητα στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ιδιαίτερα στην προσβασιμότητα και την οικογενειακή υποστήριξη τους).

• Δημοτικά προγράμματα κοινωφελών έργων χρηματοδοτούμενα από το κράτος για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

• Ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ενεργοποίηση και σύνδεση με πανεπιστημιακούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις για υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, εκμάθηση γλώσσας, απασχόληση.

• Προγράμματα δωρεάν λαϊκής επιμόρφωσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες.

ΝΕΟΛΑΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

• Κοινωνικά και πολιτιστικά Στέκια Νεολαίας στις γειτονιές, στεγασμένα σε κατάλληλα διαμορφωμένους δημοτικούς χώρους, που θα λειτουργούν σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης από τους νεολαίους που μετέχουν σε αυτά, με την οικονομική αρωγή του Δήμου και την εποπτεία του για την τήρηση συλλογικών και διαφανών διαδικασιών λειτουργίας.

• Ενθάρρυνση – χρηματοδότηση και στέγαση συλλογικών μορφών καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας από τους νέους.

• Ίδρυση ειδικής συμβουλευτικής υπηρεσίας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την βοήθεια εξαρτημένων ατόμων από ψυχοτρόπες ουσίες και γενικά για την ψυχολογική αρωγή σε προβλήματα των νέων ανθρώπων.

• Παύση της επινοικίασης του «Σινέ – Άλσος» σε ιδιώτες και πέρασμά του στην ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου, με σκοπό την εξάλειψη της κερδοσκοπικής του λειτουργίας και την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματός του.

• Παύση της επινοικίασης των δημοτικής ιδιοκτησίας αναψυκτηρίων – χώρων διασκέδασης σε ιδιώτες (Κένταυρος, Τσιπουράδικο, Αναψυκτήριο Ν. Χαλκηδόνας) και λειτουργία τους από τον Δήμο με μειωμένες τιμές για τους δημότες.

• Αναβάθμιση του υπάρχοντος δημοτικού γυμναστηρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια και ίδρυση νέου σύγχρονου δημοτικού γυμναστηρίου στη Ν. Χαλκηδόνα.

• Αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού της 1ης Μάη με έμφαση στη διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

• Απλή αναλογική, έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη. Το συγκεντρωτικό πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο οργάνωσης των αιρετών διοικήσεων περιορίζει δραστικά την έννοια της αυτοδιοίκησης. Το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι η απλή αναλογική και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης να εκλέγονται έμμεσα από το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα.

• Πραγματική αυτοδιοίκηση με τακτικές Λαϊκές Συνελεύσεις ανά δημοτικό διαμέρισμα όπου θα δίνεται απολογισμός και θα ελέγχονται τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής.

• Ενεργοποίηση των τοπικών και διαμερισματικών συμβουλίων, τα οποία πρέπει να είναι αιρετά και να έχουν θεσμοθετημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους.

• Δικαίωμα και δυνατότητα στους πολίτες για ανάκληση της Δημοτικής Αρχής κατά τη διάρκεια της θητείας της από τους δημότες μέσω δημοψηφίσματος σε περίπτωση που τα πεπραγμένα της είναι σε αντίθεση με το προεκλογικό της πρόγραμμα.

• Λαϊκός-συμμετοχικός προϋπολογισμός μέσω ανοιχτών συνελεύσεων.

• Περικοπή των αποζημιώσεων του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και όλων των νομικών προσώπων ώστε να μην υπερβαίνουν το μισθό ενός ειδικευμένου δημοτικού υπαλλήλου. Η ενασχόληση με τα κοινά πρέπει να βασίζεται κυρίως σε εθελοντική βάση και να μην αποτελεί μέσο βιοπορισμού.

• Έλεγχος των δαπανών όλων των δημοτικών αξιουματούχων μέσα από εξελεγκτική επιτροπή αιρετή και ανακλητή από τους Δημότες.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους τους δημοτικούς εργαζόμενους. Ζητάμε να δοθεί τέλος στην ομηρία των ανθρώπων που εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας κυρίως μέσα από τον απαράδεκτο θεσμό των stage και να μονιμοποιηθούν μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες.

• Ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος στους ΟΤΑ για αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, για την αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών συνθηκών για όλους όσοι τα δικαιούνται, για την προάσπιση των αποθεματικών των ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: