Παρουσίαση πολιτικής διακήρυξης ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου

Διακήρυξη κοινών θέσεων

Η οικονομική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά το αποτέλεσμα ενός συστήματος που για χρόνια ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τα κέρδη των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου. Η σημερινή κοινωνική τραγωδία είναι το αποτέλεσμα της «λύσης» που επέλεξαν οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας ως φάρμακο την ίδια ακριβώς συνταγή που μας οδήγησε στην κρίση. Σε όλη την Ευρώπη οι ίδιες δυνάμεις με την επίφαση της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, επιδιώκουν την δραματική μείωση εισοδημάτων και την κατεδάφιση εργασιακών κατακτήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η σημερινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι δυνάμεις που στήριξαν τα μνημόνια σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την εφαρμογή μέτρων άγριας λιτότητας που αυξάνουν πολλαπλασιαστικά τη φτώχεια, την ανεργία, τα λουκέτα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, την δημόσια Παιδεία και Υγεία αλλά και κάθε δομή πρόνοιας.

Οι ίδιες πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές δυνάμεις της χώρας μας επιδιώκουν με κάθε μέσο να σταματήσουν την κατάρρευση του δικομματικού πολιτικού συστήματος. Εκβιάζουν με ψεύτικα διλήμματα, τρομοκρατούν το λαό, κατηγορούν την Αριστερά και όσες δυνάμεις αρνούνται να υποταχθούν στα σχέδιά τους. Θέλουν μια κυβέρνηση υπό τον έλεγχο τους και πολιτικές δυνάμεις που έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν και θα εφαρμόσουν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις προς όφελος των πλουσίων, των τοκογλύφων και των τραπεζών. Οι επερχόμενες εκλογές αποκτούν ξεχωριστή σημασία γιατί δίνουν την ευκαιρία στον λαό να διώξει αυτούς που μας οδήγησαν στην σημερινή αθλιότητα και να αλλάξει την πορεία της χώρας ανοίγοντας νέους προοδευτικούς δρόμους, που θα βασίζονται στην δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

 

Εμείς που είμαστε σήμερα εδώ παλεύουμε για την συγκρότηση ενός ανοιχτού μετώπου με βάση τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και σοσιαλιστών που διαχώρισαν οριστικά την θέση τους από την πολιτική των μνημονίων. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο δικός μας μονόδρομος είναι ο δρόμος της ενότητας και εργαζόμαστε για αυτόν σήμερα, στις εκλογές και μετά από αυτές. Μαζί μπορούμε να συγκροτήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα, για να γίνει ο λαός ξανά κυρίαρχος.

Εμπνεόμαστε από το μεγάλο και πολύμορφο μαζικό και ενωτικό κίνημα αντίστασης του ελληνικού λαού, στις πλατείες και τους δρόμους, στις πανεργατικές απεργίες, στην πολιτική ανυπακοή, στο κίνημα «δεν πληρώνω» τα χαράτσια και τα διόδια και σε κάθε ευκαιρία.

Κεντρικός μας στόχος είναι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι γυναίκες, να αποκτήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, να έχουν δουλειά με ανθρώπινους όρους, να εξασφαλιστεί για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα την πρόσβαση στις βασικές ανάγκες.

 

Παλεύουμε για την ανατροπή και δεσμευόμαστε για την ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων και των δεσμεύσεων που έχουν σχέση με αυτά και η απομάκρυνση της τρόικας από την χώρα.

Διεκδικούμε και δεσμευόμαστε να διαλευκανθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη όσοι από το πολιτικό προσωπικό, τις πολυεθνικές και τον επιχειρηματικό κόσμο πλούτιζαν παράνομα σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Σήμερα, καταθέτουμε τους άξονες ενός  συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου με βάση τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, με στόχο να σταματήσουμε όσους ρήμαξαν την ζωή μας. Σήμερα καλούμε όλη την κοινωνία να πάρει θέση, να πάρει μέρος στον αγώνα μας για να μην υπάρξει την επόμενη μέρα κυβέρνηση μνημονίου, για να υπάρξει ένα αύριο με αξιοπρέπεια.

 1. 1.Κρίση χρέους και η απάντησή μας

Οι θυσίες που επέβαλαν δεν αφορούν, ούτε τη διάσωση του ευρώ, ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά μόνο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Καμία θυσία λοιπόν για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους, καμία υποταγή στα ψεύτικα διλήμματα μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή καταστροφή.

Το χρέος δεν είναι ελληνική ιδιομορφία, έχει ταξικό χαρακτήρα, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και δεν είναι διαχειρίσιμο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έκφραση των ανισότιμων σχέσεων που δημιουργεί η ίδια η αρχιτεκτονική του ευρώ.

 

Η μοναδική δίκαιη λύση είναι, η ανατροπή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί ωστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και ταυτόχρονα η επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα επιθετικής διαπραγμάτευσης. Η συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου διεθνούς κύρους είναι ένα από τα άμεσα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: προτεραιότητα για μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.

Μαζί με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, τα συνδικάτα και τα κινήματα θα αγωνιστούμε για μια δίκαιη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για μια Ευρώπη τη ειρήνης, της αξιοπρεπούς εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας ανάμεσα στα φύλα, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη σοσιαλιστική.

 

2.                  Αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη

Ένα φορολογικό σύστημα σε αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή του φιλοσοφία, θα ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού και θα επιβαρύνει τα μεγαλοεισοδήματα. Μια τέτοια φιλοσοφία προϋποθέτει τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Σαν άμεσα μέτρα προτείνονται:

 • Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, των εφοπλιστών, της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
 • Μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Έλεγχος της ακρίβειας και των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά. Προστασία των δανειζομένων (εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και αγροτών) από τις τράπεζες. Άμεσα μέτρα για τα χρέη των νοικοκυριών από τις τράπεζες.
 • Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων στη προ μνημονίου εποχή. Άμεσα μέτρα για την ανεργία.

Διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, αξιοποίηση προς όφελος της κοινωνίας της μεγάλης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, κανονική φορολόγηση της Εκκλησίας.

 

3.                  Πραγματική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Ανασυγκρότηση της παραγωγής με γνώμονα όχι τα κέρδη των ιδιωτών αλλά την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Ανασχεδιασμός της λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων με κοινωνικά-αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με ιδιωτικοοικονομικά και πελατειακά, αφού επανέλθουν στο δημόσιο και υπό κοινωνικό έλεγχο όλες  οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και υποδομές.

Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών με δημοκρατικό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βουλής.

Ανάπτυξη νέων μορφών οικονομικής δράσης με δημοκρατικά οργανωμένους συνεταιρισμούς που θα υπάγονται σε ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα, δομές αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, δυνατότητα εργαζομένων να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη λειτουργία επιχειρήσεων που κλείνουν.

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανόρθωση του πρωτογενή τομέα και της αγροτικής οικονομίας, με ριζική αλλαγή στα παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.

Ιδιαίτερη φροντίδα και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξη για περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα όπως ο νησιωτικό τομέας.

Στο καθεστώς του Μνημονίου, το περιβάλλον της χώρας απειλείται από τις εντονότερες πιέσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της αγοράς. Οι κυρίαρχοι κύκλοι θέτουν το ψευδεπίγραφο δίλημμα «προστασία του περιβάλλοντος ή ανάπτυξη» και προωθούν με αυταρχισμό μια πολιτική καταστροφική για τους συλλογικούς φυσικούς πόρους. Για την Αριστερά και τη ριζοσπαστική οικολογία, το περιβάλλον και η φύση είναι αναπαλλοτρίωτος συλλογικός πόρος της κοινωνίας και κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία των ανθρώπων αλλά και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της οικονομίας.

 

4.                  Ασπίδα κοινωνική προστασίας και υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών

Υπεράσπιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα, των ανέργων και των άστεγων. Δέσμευση των κενών κτηρίων που ανήκουν στο Δημόσιο, στις τράπεζες, στους ΟΤΑ και στην Εκκλησία για τη στέγαση αστέγων.

Θα εργαστούμε για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που θα εξασφαλίζει την στήριξη και την ζωή με αξιοπρέπεια όλων.

Δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια υγεία και περίθαλψη για όσους και όσες κατοικούν στην χώρα.

Υπεράσπιση, αναβάθμιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της Παιδείας που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα της κοινωνικής θέσης της οικογένειάς τους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οργανική σύνδεση της εκπαίδευσης με το πολιτιστικό γίγνεσθαι με επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για την πολιτιστική δημιουργία. Περιφερειακή πολιτιστική πολιτική με αποκέντρωση των πολιτιστικών υπηρεσιών.

Οι οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες δεν αποτελούν θύτες αλλά θύματα της παγκόσμιας αδικίας, της ακραίας εκμετάλλευσης, της περιβαλλοντικής καταστροφής και του πολέμου. Χρειάζεται άμεσα η χάραξη μιας ολοκληρωμένης και εντελώς διαφορετικής από σήμερα πολιτικής που πρώτα από όλα θα καταγγείλει το Ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση και το Δουβλίνο 2 δίνοντας ταξιδιωτικά έγγραφα προς τις χώρες που επιθυμεί να φτάσει η συντριπτική πλειοψηφία των νεοεισερχόμενων μεταναστών, θα δώσει άσυλο στους πρόσφυγες πολέμου και αυταρχικών καθεστώτων και θα οργανώσει την ένταξη με ίσα δικαιώματα των μεταναστών που θέλουν να ζήσουν μόνιμα στη χώρα. Ακόμα χρειάζεται η πολιτεία να στηρίξει τις περιοχές και τις λαϊκές υποβαθμισμένες γειτονιές που έχουν αφεθεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση με άμεσες παρεμβάσεις και έργα αναβάθμισης, παρεμβάσεις άμεσης στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστούν καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

5.                  Εξωτερική πολιτική

Αποφασιστική αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή μας, στη βάση της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια σύγχρονη, πολυδιάστατη, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, μια ενεργητική πολιτική Ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών του κόσμου αλλά και ειδικότερα της Μεσογείου και της ευρύτερη περιοχή μας με στόχο την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμό με τις γειτονικές χώρες και τον εξορθολογισμό και την συνολική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ξεκινώντας από τις νατοϊκές.

Στρατηγικός μας στόχος είναι ο απεγκλωβισμός από το ΝΑΤΟ, η επιστροφή των στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στο εξωτερικό και η απομάκρυνση από την χώρα των νατοϊκών βάσεων.

 

6.                  Πολιτική, κοινωνική και οικονομική δημοκρατία

Το πρώτο θύμα στην περίοδο του μνημονίου είναι η ίδια η δημοκρατία.

Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, σε συνθήκες κρίσης, αλλάζει ριζικά το τι σημαίνει σήμερα δημοκρατία, εγκαθιστώντας το καθεστώς της «εξαίρεσης» και το κράτος «έκτακτης ανάγκης».

Η πρωτοφανής ένταση της κρατικής βίας από τις δυνάμεις καταστολής το τελευταίο διάστημα, με δεκάδες προληπτικές συλλήψεις και χιλιάδες δακρυγόνα, είναι ενδεικτική.

Με αυτή την έννοια, η απόκρουση της καταστολής και του αυταρχισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού, η υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η απόκρουση της ακροδεξιάς, η δημοκρατική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με εισαγωγή μορφών άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας, ανακλητότητας και κοινωνικού ελέγχου, η απλή αναλογική, η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε δημοκρατική, ενωτική και ταξικά μαχητική βάση, αποκτούν προτεραιότητα και την ίδια στιγμή μας φέρνουν κοντά στα αιτήματα των πλατειών, των κινημάτων ανυπακοής και αντίστασης και με το μαχόμενο συνδικαλιστικό κίνημα της βάσης των συνδικάτων.

 

Γνωρίζουμε καλά πως καμιά πραγματική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόπο. Τα παραπάνω δεν αποτελούν έναν εύκολο δρόμο και σίγουρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ανάθεση από την κοινωνία σε μια ομάδα «ειδικών». Η μόνη πραγματική αλλαγή μπορεί να συντελεστεί μόνο αν οι ίδιοι οι άνθρωποι γίνουν συμμέτοχοι και φορείς αυτής της αλλαγής στην καθημερινότητά τους.

 

Σήμερα απευθυνόμαστε σε καθέναν και καθεμία που αντιλαμβάνεται το καταστροφικό αδιέξοδο που μας οδηγούν και τον καλούμε να έρθει μαζί μας.

 

Σήμερα είμαστε πολλοί και πολλές, με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό σχέδιο. 

 

Έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και είμαστε αποφασισμένοι.

Έχουμε το δίκιο, άρα έχουμε και την δυνατότητα.

Ας την αξιοποιήσουμε!

Ή εμείς, ή αυτοί. Μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!


Συνέντευξη Τύπου Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς –

Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Πάνος Λάμπρου (Συντονιστής) : Να σας ευχαριστήσουμε που ανταποκριθήκατε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η οποία βέβαια γίνεται υπό το βάρος της χθεσινοβραδινής είδησης του θανάτου του αγαπημένου μας συντρόφου του Γιάννη Μπανιά, ο οποίος ήταν παλιός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στη συνέχεια είχε μια λαμπρή αγωνιστική διαδρομή τόσο στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά και στην ΑΚΟΑ και βεβαίως στα κινήματα, στο Κοινωνικό Φόρουμ και στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν για ένα μεγάλο διάστημα μέλος της Γραμματείας του, συντονιστής της Γραμματείας και βουλευτής Επικρατείας του.

Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε συντετριμμένοι από το γεγονός αυτό, παρόλα αυτά συνεχίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ήθελε και ο σύντροφός μας ο Γιάννης Μπανιάς. Θα συνεχίσουμε να μην χάσουμε ούτε μία μέρα.

Φίλες και φίλοι νομίζω ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι ως ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουμε τη διακήρυξή μας και τις συνεργασίες μας, τόσο τις προεκλογικές όσο και τις μετεκλογικές.

Να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη Τύπου με την τοποθέτηση, την παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Να ευχαριστήσω με τη σειρά μου όσους και όσες είστε σήμερα εδώ.

Θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω τη σημερινή συνέντευξη με το μεγάλο κενό που αφήνει ο θάνατος του συντρόφου μας του Γιάννη Μπανιά, που δυστυχώς συνέπεσε μ΄ αυτό το ξεκίνημά μας, αλλά είναι σαν να είναι δίπλα μας ο Γιάννης ο Μπανιάς, γιατί μέρος της σημερινής διακήρυξης που θα σας παρουσιάσουμε αποτελεί και δική του πολιτική παρακαταθήκη.

Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς, μαχητής ως την τελευταία στιγμή, για όλους εμάς τους συντρόφους και συναγωνιστές του στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία του οποίου αγωνίστηκε με έμπνευση και επιμονή τα τελευταία χρόνια, η απώλεια είναι μεγάλη.

Το ίδιο μεγάλη είναι και η πολιτική και προσωπική μας δέσμευση ότι αυτή η υπόθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την οποία πάλεψε ο Γιάννης, θα πάει πολύ μακριά.

Μέρος της πολιτικής παρακαταθήκης του Γιάννη Μπανιά είναι και η σημερινή κοινή διακήρυξη θέσεων που θα σας παρουσιάσουμε.

Καλό ταξίδι σύντροφε.

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα και ο λαός μας ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Μια τραγωδία που δεν ήταν αναπόφευκτη, αλλά το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των δυνάμεων που κυβέρνησαν τον τόπο από τη μεταπολίτευση ως σήμερα.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτέλεσε πολιτική επιλογή.

Η μεθόδευση της πλήρους παράδοσης της χώρας στους δανειστές της αποτέλεσε πολιτική επιλογή.

Πολιτική επιλογή ενός διεφθαρμένου και παραδομένου στο δογματικό νεοφιλελευθερισμό, δικομματικού συστήματος εξουσίας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού έριξαν τη χώρα στα βράχια, τώρα συνεταιρίζονται για να την αποτελειώσουν.

Έχουν δεσμευτεί και συνυπογράψει Συμφωνητικό εκποίησης της χώρας και κοινωνικής διάλυσης.

Μας οδήγησαν ως εδώ δίχως να λογαριάσουν τη λαϊκή βούληση.

Ψήφισαν ΝΑΙ σε όλα, αδιαφορώντας για τις αντοχές της κοινωνίας

Αποφάσισαν για όλους εμάς, χωρίς εμάς.

Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και όλοι εμείς οι πολλοί, ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς αυτούς.

Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, για ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.

Εμείς που είμαστε σήμερα εδώ παλεύουμε για την συγκρότηση ενός ανοιχτού μετώπου με βάση τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και σοσιαλιστών που δεν χωρούν οι αξίες, οι ιδέες και τα όνειρά τους στη πολιτική των μνημονίων της υποτέλειας.

Είναι σήμερα μαζί μας :

Ο Μανώλης ο Γλέζος, σύμβολο αντίστασης, όχι μόνο για την αριστερά, για το λαϊκό κίνημα, για τη δημοκρατία και θα είναι μαζί μας και σ΄ αυτή τη μάχη που δίνουμε, έχοντας ιδιαίτερο ρόλο. Θα σας πω αργότερα γι αυτό.

Η Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτής, που καταψήφισε το μνημόνιο και έχει ανακοινώσει εδώ και τρεις μήνες την πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μαζί μας μέλη και στελέχη της Ενωτικής Κίνησης, με τον Π. Κουρουμπλή, ανεξάρτητο βουλευτή . Έγκαιρα διαχώρισε τη θέση του με σθένος στη Βουλή από την πολιτική του μνημονίου της υποτέλειας. Ο Αλ. Μητρόπουλος, ο Αντ. Κοτσακάς και άλλα στελέχη της Ενωτικής Κίνησης.

Είναι εδώ μια συλλογικότητα που εδώ και καιρό έχει διακριτή θέση και στάση στον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο Ο Νέος Αγωνιστής, η συντρόφισσα η Νίνα Κασιμάτη και άλλοι.

Είναι εδώ η ΕΔΗΚ, με το Σταύρο Καράμπελα, η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου, το ιστορικό κέντρο στη χώρα μας, με σπουδαίες μορφές που διακρίθηκαν για το ήθος και την αγωνιστικότητά τους, τώρα νέοι άνθρωποι συνεχίζουν αυτή την παράδοση που θέλουν να φέρουν στο σήμερα τα οράματα και τα ιδανικά αγωνιστών όπως ο Αλέκος ο Παναγούλης.

Είναι η Κοινωνική Αριστερά, είναι προσωπικότητες από το χώρο της ριζοσπαστικής Οικολογίας, βλέπω τον Γιάννη Σχίζα, συλλογικότητες και προσωπικότητες που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε αυτή η εκλογική αναμέτρηση να μην είναι μια χαμένη ευκαιρία για το λαό μας.

Δικός μας μονόδρομος είναι ο δρόμος της ενότητας, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας, είναι ο δρόμος της λαϊκής κυριαρχίας.

Αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά, γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα, για να αποσοβήσουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα, για να ζήσουμε στη χώρα μας, εμείς και οι επόμενες γενιές, με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Εμπνεόμαστε όλοι εμείς από το μεγάλο και πολύμορφο μαζικό και ενωτικό κίνημα αντίστασης του ελληνικού λαού, που μας έφερε σε κοινούς αγωνιστικούς δρόμους, στις πλατείες και τους δρόμους, στις απεργίες, στην πολιτική ανυπακοή, στο κίνημα «δεν πληρώνω» τα χαράτσια, σ΄ όλους τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν αυτά τα δυο χρόνια.

Παλεύουμε για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών και δεσμευόμαστε για την ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων που απορρέουν από αυτές.

Διεκδικούμε και δεσμευόμαστε να διαλευκανθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι από το πολιτικό προσωπικό, τις πολυεθνικές και τον επιχειρηματικό κόσμο πλούτιζαν παράνομα σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Σήμερα, καταθέτουμε τους άξονες ενός  συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου με βάση τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας.

Σήμερα καλούμε όλη την κοινωνία, τον καθένα και την καθεμιά, ανεξάρτητα από την πολιτική του καταγωγή, να πάρει θέση, να πάρει μέρος στον αγώνα μας για να μην υπάρξει την επόμενη μέρα των εκλογών κυβέρνηση μνημονίου, για να υπάρξει μια επόμενη μέρα που θα ανοίγει προοπτική στην ελπίδα και την αξιοπρέπεια.


Στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό μας, είμαστε αποφασισμένοι να μην διεκδικήσουμε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο εξουσίας, ψήφο σωτηρίας.

Η ονομασία του συνδυασμού μας θα είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Στόχος μας ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, τις δυνάμεις που από προοδευτική και αντινεοφιλελεύθερη σκοπιά αντιπαλεύουν το μνημόνιο.

Και σήμερα, με τη κοινή διακήρυξη θέσεων, δεσμευόμαστε ότι:

 • Πρώτον: θα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια της χρεοκοπίας.

Μοναδική δίκαιη λύση είναι η ανατροπή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για όσο χρειαστεί ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και ταυτόχρονα η επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης

Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Προτεραιότητα για μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.

 • Δεύτερον: θα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός προγράμματος  αναδιανομή του πλούτου, κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Με

 • Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, των εφοπλιστών, της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
 • Μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Έλεγχο της ακρίβειας και των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά. Προστασία των δανειζομένων (εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και αγροτών) από τις τράπεζες. Άμεσα μέτρα για τα χρέη των νοικοκυριών από τις τράπεζες και κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.
 • Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων στη προ μνημονίου εποχή. Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.
 • Τρίτον: Θα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να    υλοποιήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας, ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Με ανασχεδιασμό της λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων με κοινωνικά-αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με ιδιωτικοοικονομικά και πελατειακά,

Με βασικό πυλώνα τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών και ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους.

 • Τέταρτον: Θα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να  δημιουργήσουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας και υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, των χαμηλών στρωμάτων που πλήττονται, των ανέργων, των μακροχρόνια ανέργων αλλά και όλων εκείνων των πολιτών που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο.
 • Πέμπτον: Θα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να ανατρέψουμε το δόγμα παράδοσης εις τη Δύση, για να μεταστρέψουμε το γεωπολιτικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής.

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σύγχρονης, πολυδιάστατης, ανεξάρτητης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.

 • Έκτον: Θα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να   αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε

Κυρίαρχος και υπεύθυνος να αποφασίζει για το μέλλον του τόπου θα είναι ο λαός και μόνον ο λαός.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε καλά πως καμιά πραγματική αλλαγή –πόσο μάλλον μια μεγάλη ανατροπή όπως αυτή που προσδοκούμε- δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόπο. Τα παραπάνω για τα οποία δεσμευόμαστε δεν αποτελούν έναν εύκολο δρόμο, ούτε εμείς υποσχόμαστε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί και σίγουρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ανάθεση με τη λογική της ανάθεσης από την κοινωνία σε μια ομάδα «ειδικών».

Δεν ζητάμε από το λαό ανάθεση εργολαβίας σωτηρίας της χώρας.

Ζητάμε συμπόρευση και κοινούς αγώνες.

Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και είμαστε αποφασισμένοι.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, άρα έχουμε και τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτή τη μεγάλη κοινωνική αδικία, έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε όλους αυτούς που μας έριξαν στο γκρεμό και θέλουν να συνεχίσουν αυτή την καταστροφική πορεία για τη χώρα.

Αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.»

Αποσπάσματα ομιλιών από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ:

Χθες στη βουλή κατά παραβίαση των συμφωνιών που είχανε γίνει στην προηγούμενη συνεδρίαση, δηλαδή στη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, παρουσιάστηκε το καταπληκτικό, να αγνοούν και οι 3 αρμόδιοι ότι υπάρχουν έγγραφα που να τεκμηριώνουν τις απόψεις της Ελλάδας  δεν έχουν γίνει ποτέ. Μπορεί να πει κανείς ότι μας τα κρύβουν και μας λένε ψέματα για άλλη μια φορά. Είναι αδύνατον, εντελώς αδύνατον, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αν θέλετε, την απόφαση της διασυμμαχικές επιτροπής τις 19μελούς διασυμμαχικής επιτροπής του Παρισίου καταλογίζει ότι η Γερμανία οφείλει 7.100.000.000 δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 που σημαίνει σήμερα 108 δις ευρώ με βάσει τα στοιχεία που μας έδωσε η τράπεζα Ελλάδος. Την απόφαση αυτή δεν την έχουν; Συνεπώς ή το κρύβουν ή μας λένε ψέματα. Ως αναφορά τον τομέα αυτόν το συγκεκριμένο. Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει φάκελος, όταν, προσέξτε, ταυτόχρονα αυτή η ίδια διασυμμαχική επιτροπή αποφάσισε να καταλογίσει στην Ιταλία και στη Βουλγαρία, να πληρώσουν το ανάλογο για την καταστροφή στην οικονομία της χώρας μας. Τα πλήρωσε και η Ιταλία και η Βουλγαρία, πως δεχτήκαμε την πληρωμή από την Βουλγαρία και την Ιταλία χωρίς να υπάρχουν φάκελοι. Είναι δυνατόν αυτό ποτέ να συμβαίνει; Τρομαχτικό το ψέμα που λένε. Ως αναφορά το αναγκαστικό δάνειο, αυτό συνήφθει ανάμεσα στα κράτη αλλά αυτοί που έκαναν την διεξαγωγή του δανείου ήταν 2 τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Γερμανική. Και απ’ ότι γνωρίζουμε εμείς, από πληροφορίες, η Γερμανική Τράπεζα κάθε φορά σημειώνει στα χαρτιά της, γιατί είναι νομότυποι οι Γερμανοί υπάρχει αυτό το χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Πως είναι δυνατόν να το σημειώνουν οι Γερμανοί και να λείπει από την τράπεζα της Ελλάδος από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι είναι μια καινούργια προσπάθεια παρεμπόδισης αυτών που δικαιούται η Ελλάδα και με τον Τίτλο τον περίφημο που κάθε φορά μας παρουσιάζουν δεν παραιτούμεθα των αξιώσεων αλλά περιμένουμε την ευτυχή συγκυρία πότε θα έρθουν οι συνθήκες, ώριμες κλπ. Όταν λένε λοιπόν δεν παραιτούμεθα των διεκδικήσεων μας και μπορώ να σας δείξω επίσημα χαρτιά των υπουργών που απαντάνε έτσι σε ερωτήσεις, όταν λένε δεν παραιτούμεθα των αξιώσεων μας, δηλαδή ψέματα λένε.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:

Θέλω και εγώ από την πλευρά μου, να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου και στην οικογένεια του Γιάννη του Μπανιά, και στην πολιτική του οικογένεια. Ένας άνθρωπος που πάλεψε  για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια και πραγματικά χωρίς να υπερβάλει κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ανάλωσε όλη την προσωπική του ζωή σε αυτή την υπόθεση. Η συγκυρία ατυχής μεν , γιατί δοκιμάζεται αυτός ο χώρος και η κοινωνία θα δώσει μια νέα μάχη και οι απώλειες αυτού του είδους είναι απώλειες πολύ σημαντικές αλλά ο Γιάννης πάντα, ακόμα και με την απουσία του, εκπέμπει ένα μήνυμα ευθύνης όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές για μια κοινωνία που ζει το κοινωνικό ολοκαύτωμα , μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται και ζει το μαρτύριο πλέον νέων εργασιακών σχέσεων σε ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, μια κοινωνία που βιώνει το μαρτύριο κατεδάφισης κάθε κοινωνικών δικαιωμάτων και ωθείται με μία βία σε ένα νέο πλαίσιο κοινωνικού θα έλεγα κανιβαλισμού.

Μια κοινωνία που πραγματικά πιστεύει τα διλλήματα μιας νέας επικίνδυνης απελπισίας αν δεν ψηφίσει και αν δεν στηρίξει το δικομματισμό και τα πρόσωπα που με συνειδητές επιλογές χρεώνονται γι αυτήν την καταστροφική πορεία του τόπου. Τα πρόσωπα που δεν τόλμησαν ποτέ να αντιστρέψουν τον εκβιασμό που επέβαλαν οι δανειστές και έρχεται η κ. Μέρκελ να μας πει προχθές, ότι ξέρετε, ακόμη και αν θέλει να φύγει η Ελλάδα  δε θα επιτρέψουμε να φύγει.

Ανήκω σε μια πολιτική κίνηση που αντιλήφθηκε πολύ έγκαιρα που οδηγούνται τα πράγματα. Έτσι λοιπόν  συγκρότησε μια συλλογική έκφραση της οποίας η πεμπτουσία  ήταν η εργασία και η προσπάθεια να συγκροτηθεί απέναντι σε αυτήν την κοινωνική λαίλαπα ένα πατριωτικό, κοινωνικό, εναλλακτικό, αναπτυξιακό κυβερνητικό πρόγραμμα για να αφοπλίσει το δικομματισμό από το μόνιμο επιχείρημα του ότι η αριστερά βολεύεται στους μονοψήφιους αριθμούς, στον καταγγελτικό λόγο και δεν προτάσσει εναλλακτικές κυβερνητικές προτάσεις γιατί δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. Αυτό το δίλλημα νομίζω ότι πλέον καθίσταται   εντελώς αίολο και αποδυναμωμένο.

 Γιατί ακριβώς πριν από λίγο ακούσαμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγγέλλει συγκεκριμένους άξονες κυβερνητικής πολιτικής που υποκαθιστά τον μέχρι σήμερα ενδεχομένως καταγγελτικό λόγο με κυβερνητική πρόταση ευθύνης. Η συλλογική προσπάθεια λοιπόν της Ενωτικής Κίνησης  εξαντλήθηκε στο να προσπαθήσει να πείσει όλες τις συλλογικές εκφράσεις του ευρύτερου χώρου των Οικολόγων, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, του Άρματος Πολιτών, ότι αυτή τη στιγμή τα στερεότυπα, οι πολιτικές προκαταλήψεις που μπορεί να εμφιλοχωρούν στη ζωή κάθε συλλογικής έκφρασης αποτελούν πολυτέλεια μπροστά σε αυτό που βιώνει ο ελληνικός λαός και στην ευθύνη να υποτάξουμε το εγώ των ποσοστών μας στην ανάγκη συγκρότησης αυτού του μεγάλου κοινωνικού μετώπου που θα επιχειρήσει να υποκαταστήσει την ήττα της ελπίδας που βιώνει μια ολόκληρη κοινωνία, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που βιώνουν το μαρτύριο μιας νέας μορφής γενοκτονίας διότι έρχεται το σύστημα και τους σκοτώνει τα όνειρα αναγκάζοντας τους να  πάρουν των οματιών τους όπως λένε και στο χωριό μου. Οι δυνάμεις λοιπόν αυτής της πρωτοβουλίας , εξαντλήσαμε από τη μια πλευρά όλες μας τις δυνάμεις  για να πείσουμε όλες αυτές τις συλλογικές εκφράσεις ποιο είναι το αναγκαίο ποια είναι η ευθύνη αυτή τη στιγμή που πρέπει να διέπει τις σκέψεις όλων. Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι η δύναμις με την οποία βρήκαμε κοινό τόπο  η δύναμις που πρέπει να ομολογήσω  ότι έκανε  υπερβάσεις λόγω και των δικών της ιδιαιτεροτήτων, των δικών της προκαταλήψεων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ο Αλέξης Τσίπρας διότι εκπέμπει μια οραματική στόχευση για τη συγκρότηση ακριβώς ενός τέτοιου μετώπου ευρύτερων δυνάμεων που πραγματικά  με τη συγκρότηση τους, με το πρόγραμμα τους, θα εκπέμψουν ένα νέο μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας μιας εναλλακτικής πρότασης για την ελληνική κοινωνία. Μ’ αυτές τις σκέψεις θέλω κι εγώ από τη μεριά μου να χαιρετήσω αυτή τη συνεργασία, τη συγκρότηση αυτού του ενωτικού κοινωνικού μετώπου που πραγματικά θα αποδείξει αυτό που έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ ότι όταν έρθει η ώρα μιας ελπίδας κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ:

Κατ΄ αρχήν να εκφράσω τη βαθειά λύπη μου για την απώλεια ενός ριζοσπάστη πολιτικού, αγωνιστή, τον οποίον είχα τη χαρά και την ευτυχία να τον γνωρίσω σε δράσεις εντός και εκτός Ελλάδας και να του ευχηθώ –αν μπορεί να είναι αυτό- καλό ταξίδι.

Από τον Μάιο του 2010, όταν αρνήθηκα την προαποφασισμένη και σχεδιασμένη εισαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είχα κάνει λόγο τότε για την αναγκαιότητα ενός ισχυρού μετώπου ανατροπής. Η θέση μου αυτή συναντήθηκε με το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και πριν λίγο καιρό, πριν τρεις μήνες, ανέλυσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια το σκεπτικό της συνεργασίας μας. Κυρίως τόνισα ότι αυτή η συνεργασία είναι ιστορικά επιβεβλημένη και πολιτικά ώριμη και αναγκαία. Η σημερινή ημέρα είναι μια δικαίωση των προσδοκιών μας, κυρίως των προσδοκιών του ελληνικού λαού. Του λαού που συναντήθηκε στις πλατείες, στις μεγάλες πορείες, στο κίνημα των διοδίων και των χαρατσίων και αναζητά μια προοπτική για τον αγώνα που δίνει.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ δυνάμεις με διαφορετική πολιτική ιστορία, με διαφορετική πολιτική ιδεολογική καταγωγή, όμως δυνάμεις αποφασισμένες να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό συνασπισμό εξουσίας για την άμεση απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και των θεσμών της, την απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, την οικονομική και πολιτική ισχυροποίηση του λαού μας με στόχο έναν ριζικό κοινωνικό σχηματισμό. Είμαστε εδώ.  Έχουμε προτάσεις εξουσίας και καλούμε τον ελληνικό λαό να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της μεγάλης ανατροπής.

To Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: