Η άποψη του Κινήματος Ενεργοί Πολίτες

Το Κίνημα Ενεργοί Πολίτες είχε εξαρχής τη γνώμη να μην υπάρξουν εισηγήσεις αλλά ερωτήματα, πάνω στα οποία να εκφράσουν τις απόψεις τους τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στα Κύτταρα Οργάνωσης και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Αποφασίστηκε όμως να υπάρξει εισήγηση.
Γι’ αυτό καταθέτουμε τις δικές μας γνώμες, προς συζήτηση.

1.    Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Η Πρωτοβουλία 3 πολιτικών οργανώσεων και εκπροσώπων ορισμένων κινημάτων, με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές προελεύσεις, δημιούργησε τον Μάη του 2001 τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία τον Δεκέμβρη του 2003 της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς, η οποία συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004 με το εκλογικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συσπειρώθηκαν 5 συνιστώσες και μεγάλος αριθμός στελεχών, μη ενταγμένων σε συνιστώσες. Έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σ’ όλες τις εκλογές και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τα επίπεδα του 3,08% να φτάσει στο 4,7%, για να έρθει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο 16,78% τον Μάη και να φτάσει στο 26,89% στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Η επιτυχία αυτή οφείλεται:
•    Στην κοινή δράση για τα προβλήματα του λαού, χωρίς ηγεμονισμούς.
•    Στην αδιάκοπη πρόταση προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς για ενότητα δράσης και κοινής συμπαράταξης, χωρίς αποκλεισμούς.
•    Στην εξαγγελία του ότι πρέπει να έρθει ο λαός στην εξουσία.

Οι τρεις αυτοί λόγοι αυτοπροσδιορίζουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αυτοκαθορίζουν την προοπτική του και αποκλείουν εξ’ ορισμού τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα.
Όπως ξεκινήσαμε και πορευτήκαμε, χρειάζεται να συνεχίσουμε με ακόμα πιο έντονη, σε εύρος και βάθος, κοινή δράση και εμφάνιση, με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή για κοινή δράση και παρουσία προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και  με πιο ξεκάθαρη ανάλυση της θέσης μας ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε το λαό στην εξουσία, ώστε να εφαρμόσουμε το αξίωμα: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ανήκουν στο λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό».

2.    Ποιοί οι σκοποί του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Οι σκοποί του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι:
Η ανατροπή των μέτρων, της Κυβέρνησης και του συστήματος.
Άμεσα: να μην εφαρμοστούν τα νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος του λαού. Να ανατραπεί η κυβέρνηση. Να προκηρυχθούν εκλογές. Να πείσουμε το λαό, να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του και να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ώστε να προβεί αμέσως στις εξής ενέργειες:

–    Στη διαγραφή του χρέους.
–    Στη διαγραφή όλων των νόμων και των προεδρικών διαταγμάτων που αφαίρεσαν από το λαό όλα τα κεκτημένα δικαιώματά του.
–    Στην κατάργηση του «Καλλικράτη» και του «Καποδίστρια» και εφαρμογή του συντάγματος που δίνει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.
–    Στην κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
–    Στη λήψη μέτρων ώστε να γίνει πράξη η αναφερόμενη στο Σύνταγμα διάκριση των εξουσιών.
–    Στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.
–    Στη σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που θα θεσμοθετεί, θα εξασφαλίζει και θα κατοχυρώνει την εξουσία του λαού.
–    Στην απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ και την Τρόικα.

3.    Πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι
Οι στόχοι αυτοί μπορεί να επιτευχθούν μόνον όταν α) η οργή και ο θυμός του λαού δεν εκτονώνονται σε προπηλακισμούς, αλλά μετουσιώνονται σε πολιτική πράξη και β) όταν με κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς αγώνες, οι συνθήκες ωριμάζουν αντικειμενικά τα προβλήματα και ο λαός αποφασίζει τελικά τι πρέπει να γίνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βοηθά το λαό, δεν το καθοδηγεί, στέκεται στο πλευρό του και είναι μπροστάρης στους αγώνες του για απεξάρτηση από την Τρόικα και για την εφαρμογή  της λαϊκής κυριαρχίας.
1/11/2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: